Heb ik corona gehad? Alles over corona en het zelf testen op corona.

Per 1 juni mag iedereen zich laten testen op corona. Via deze website van MijnGezondheidTesten kun je een Corona antistof test kopen waarmee je kan laten onderzoeken of je corona hebt gehad. Achter dit bedrijf zitten twee BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Samen met hun ISO-gecertificeerde laboratorium hebben zij corona zelftesten mogelijk gemaakt. Normaliter gebeurd het testen op corona met een wattenstaafje waarmee materiaal uit de keel en de neus gehaald word. Deze testen worden ingezet als iemand nú klachten heeft. Deze testen worden gedaan door de GGD. 

De corona testen van MijnGezondheidTesten geven antwoord op de vraag 'heb ik corona gehad?'. Een veelgestelde vraag die men graag beantwoord wilt zien. Mogelijk komt er straks een tweede golf. Heb ik het dan al gehad? Zou ik, dan minder heftig reageren als ik het een tweede keer zou oplopen.
Mogelijk herken je jezelf hierin. Een paar weken geleden voelde je je niet zo fit. Gek kuchje, pijn in de keel, paar dagen op bed gelegen. De klachten waren misschien niet zo duidelijk dat je meteen de GGD hebt gebeld om te testen. Maar nu de klachten voorbij zijn ben je toch wel heel nieuwsgierig. Was dat het nou wel of niet?

MijnGezondheidTesten wil jou helpen antwoord te geven op deze vraag. We bieden daarom twee soorten corona anti-stoffen aan.

Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt omtrent corona en het testen op corona, hoe werkt de test, wanneer kun je deze laten uitvoeren. 
In dit overzicht vind je beknopt het proces van MijnGezondheidtesten aan. Hieronder lees je uitgebreid alle informatie: 
 
Kies je test hier


Er zijn twee soorten testen:
De screeningstest die aangeeft of je anti-stoffen hebt.

De uitgebreidere IgG test die ook de waarden aangeeft van de hoeveelheid anti-stoffen.
 
Je bestelling ontvang je in een blanco brievenbusbox/pakket. Op werkdagen voor 23 uur besteld is dezelfde dag verzonden.
De afname doe je wanneer jij dat wilt. Instructies zijn eenvoudig op te volgen.


 
Je stuurt je afname kosteloos naar ons ISO gecertificeerde laboratorium. Waar jouw afname door onze artsen beoordeeld word.

 
Via ons uitslagenportaal kun je na 3 werkdagen de uitslag inzien. 
MijnGezondheidTesten werkt met een team van zorgprofessionals. Zodra je uitslag bekend is kun je met de verpleegkundige contact opnemen om je uitslag te bespreken.


 
 

Door op de link te klikken ga je direct naar de informatie:

Corona symptomen
De betrouwbaarheid van de corona test De betekenis van je corona testuitslag
Hoe neem je zelf een corona test af​
 

Wat zijn de symptomen die passen bij corona

koorts
hoesten/ lichte hoest
neusverkoudheid
loopneus
niezen
keelpijnHeb je nu klachten die lijken op corona; neem dan contact op met de GGD in jouw regio.
Het landelijk nummer is: 0800-1202
Ten allen tijden houd je aan de adviezen van het RIVM en de overheid. 
Met deze afname wordt bepaald op je corona hebt doorgemaakt. 

Betrouwbaar op COVID-19 antisoffen testen kan drie weken na de eerste ziekteverschijnselen.

De betrouwbaarheid van de corona antistof-testen

In onze webshop bieden we twee soorten corona antistof-testen: Beiden testen neem je af door een aantal druppels bloed op te vangen en in te sturen naar ons laboratorium STEIN & collegae in Maastricht. De druppels bloed kun je afnemen door middel van een vingerprik. In tegenstelling tot de gebruikelijk veneuze afname, dit is een bloed afname verzorgt door een zorgprofessional, kun je deze testen zelf thuis afnemen. Dit heet capillaire afname. Ons laboratorium heeft dit uitgebreid onderzoek gedaan tussen deze beiden methodieken en heeft beiden testen gevalideerd voor thuisgebruik. De resultaten zijn identiek. 
 

De eerste test die we aanbieden is van Roche: de Elecsys Anti-SARS-CoV-2 immunoassay.


Dit is een in vitro test om antilichamen op te sporen en de immuunreactie van het lichaam op SARS-CoV-2 te bepalen. Hij geeft aan of je het wel of niet gehad hebt.
De test van Roche heeft een hele hoge specificiteit. Dit geeft de betrouwbaarheid aan om te kunnen bepalen of je bent blootgesteld aan het corona-virus en of je antilichamen hebt ontwikkeld. Deze bloed test heeft een specificiteit van meer dan 99,8% en een gevoeligheid van 100% (14 dagen na PCR-bevestiging). Gezien we ervan uit gaan dat je geen PCR test hebt gedaan, adviseren we 3 weken te wachten met testen. Onze testen neem je af door middel van een vingerprik, een zogeheten capillaire afname. 

De betrouwbaarheid van de Roche test (Elycsys Anti-SARS-CoV-2 immunoassay):
Sensitiviteit* Specificiteit**
100% 99,8%
* De sensitiviteit van een geneeskundige test is het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen.
** De specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen.


Recent persbericht van Roche:
"Dankzij de enorme inspanningen van onze toegewijde collega's zijn we nu in staat om een ​​hoge kwaliteit antilichaamtest te leveren in grote hoeveelheden, zodat we gezondheidszorgsystemen over de hele wereld kunnen ondersteunen met een belangrijk hulpmiddel om de gezondheidscrisis van COVID-19 beter te beheersen," zei Severin Schwan, CEO Roche Group. "Ik ben vooral blij met de hoge specificiteit en gevoeligheid van onze test, die cruciaal is om gezondheidszorgstelsels over de hele wereld te ondersteunen met een betrouwbaar hulpmiddel om de gezondheidscrisis van COVID-19 beter te beheersen."
"Onze beste wetenschappers hebben de afgelopen weken en maanden 24/7 gewerkt om een ​​zeer betrouwbare antilichaamtest te ontwikkelen om deze pandemie te bestrijden", aldus Thomas Schinecker, CEO Roche Diagnostics. "Roche zet zich in om laboratoria te helpen snelle, nauwkeurige en betrouwbare resultaten te leveren aan zorgverleners en hun patiënten."
Roche's SARS-CoV2-antilichaamtest, die een specificiteit heeft van meer dan 99,8% en 100% gevoeligheid3 (14 dagen na PCR-bevestiging), kan de immuunrespons van patiënten op het virus helpen beoordelen. Naarmate er meer bekend is over de immuniteit tegen SARS-CoV-2, kan de test helpen om te beoordelen wie immuniteit tegen het virus heeft opgebouwd.
Met uitgebreide wereldwijde productiecapaciteiten kan Roche maandelijks vele miljoenen tests uitvoeren. Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 is een immunoassay voor de kwalitatieve invitrodetectie van antilichamen (inclusief IgG) tegen COVID-19 (SARS-CoV-2) in bloedserum en -plasma. Door middel van een bloedmonster kan de test,  antilichamen tegen het nieuwe coronavirus detecteren die COVID-19 veroorzaken, wat zou kunnen aangeven of een persoon al is geïnfecteerd en mogelijk immuniteit heeft ontwikkeld voor de virus. Gebaseerd op de meting van in totaal 5272 monsters, heeft de Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 assay een specificiteit van 99,81% en vertoont geen kruisreactiviteit met de vier menselijke coronavirussen die verkoudheid veroorzaken. Dit betekent dat het de kans op vals-positieven door de detectie van vergelijkbare antilichamen die bij een individu aanwezig kunnen zijn zeer klein is. Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 het een gevoeligheid van 100% bij het opsporenvan antilichamen bij de 5272 genomen monsters.'

Wil je ook weten wat je antistoffen waardes zijn, kies dan voor de corona test van Euroimmun.

De tweede test die we aanbieden is EUROIMMUN antibodies against SARS-CoV-2 (ELISA)

Deze test geeft aan of je corona hebt gehad en geeft ook de waarde van de aangemaakte antistoffen aan. De betrouwbaarheid van deze test: ​
Sensitiviteit* Specificiteit**
100% 99%

* De sensitiviteit van een geneeskundige test is het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen.
** De specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen.

FDA, Amerikaanse RIVM, keurt EUROIMMUN IgG antistoffentest goed. Een uitgebreide studie heeft uitgewezen dat de EUROIMMUN geschikt is om IgG te bepalen.


In een persbericht van 5 mei kondigt Mass. PerkinElmer, Inc. (NYSE: PKI), een wereldleider die zich inzet voor innovatie voor een gezondere wereld,  dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming heeft gegeven voor gebruik EUROIMMUN’s (een PerkinElmer-bedrijf) Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) serologietest.
Sinds maart dit jaar werkt ons klinisch laboratorium STEIN met deze ELISA-test. De test detecteert antilichamen van de immunoglobulineklasse G; dat is de IgG test. Met deze test kun je zien of er antilichamen aanwezig zijn. Die ontstaan als er een immuunreactie heeft plaatsgevonden na het doormaken van het virus. 

Deze tests kunnen bepalen wie eerder was geïnfecteerd met COVID-19 (2-4 weken of langer voorafgaand aan het testen) en mogelijk immuniteit heeft ontwikkeld. In dit plaatje zie je het verloop van het corona virus: 
het verloop van het corona virus


De rode lijn geeft aan dat je een acute infectie hebt. Heb je klachten die passen bij corona dan zal de rode lijn (IgA) positief testen. Bij klachten ga je naar de GGD.
De blauwe lijn (IgM) geeft aan dat je een recente besmetting hebt. Je bent dan nog besmettelijk. 
De groene lijn is de IgG die aangeeft of je corona hebt doorgemaakt en antistoffen hebt. Je bent dan niet meer besmettelijk.
De test die we van Euroimmunn aanbieden is een IgG test. 

Wanneer kan ik de corona test afnemen?


Beiden testen, EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) en Roche (Elycsys Anti-SARS-CoV-2 immunoassay IgA, IgM en IgG),  zijn bedoeld  als hulpmiddel bij het identificeren of iemand een  recente of eerdere infectie heeft gehad. Deze IgG test heeft een specificiteit van 99% en een gevoeligheid van 100% na 21 dagen na het begin van de symptomen. Wat aangeeft dat hij zeer betrouwbaar is. 

Wat veel wordt teruggezien is dat mensen die corona hebben gehad helemaal geen klachten hebben gehad of zo mild dat ze het niet hebben herkent als corona. Er wordt gesproken over zo'n 50% of meer mensen die geen of amper klachten hadden. Daarom is deze test zo'n belangrijk hulpmiddel om te zien hoe het virus zich verspreid. 

Gezien de anti stoffen na verloop van tijd ook kunnen afnemen is het interessant zsm na die 3 weken te testen. 

De betekenis van je corona testuitslag

Na binnenkomst van je afname in het laboratorium kan je binnen enkele werkdagen* je uitslag verwachten. Met je unieke testcode, je geslacht en geboortedatum log je in via ons uitslagenportaal.  Meldt je test aan zodra je hem hebt afgenomen in het uitslagenportaal dan ontvang je een mail zodra je uitslag er is. 

Je uitslag wordt in eenvoudig te begrijpen taal gecommuniceerd. Er zijn 3 soorten uitslagen mogeklijk:
Je uitslag kun je altijd in een telefonisch consult bespreken met onze verpleegkundige.
 

​'Als mijn test aangeeft dat ik het heb doorgemaakt, ben ik dan immuun?'

Hoe lang antilichamen blijven en of ze beschermend zijn, wordt actief onderzocht.

'Recent is de vraag opgekomen of iemand die IgG-antistoffen heeft tegen het virus, beschermd is tegen een tweede SARS-CoV-2-infectie. Dat is nu nog afwachten, maar bij vergelijking van SARS-CoV-2 met andere coronavirussen die de mens besmetten, mag worden aangenomen dat dit waarschijnlijk wel een jaar het geval is.
Wat nog niet precies bekend is, is wat voor antistoffen het zijn die ons beschermen tegen herinfectie met het virus. SARS-CoV-2 wordt geneutraliseerd door de antistoffen die hechten aan het S-eiwit aan de buitenkant van het virus. Maar onze afweer tegen virussen bestaat uit meer dan alleen (neutraliserende) antistoffen, net zoals bij griep is aangetoond dat er ook andere mechanismen van bescherming zijn dan alleen het neutraliseren van het virus. Aantonen van antistoffen tegen het S-eiwit is onderdeel van veel van de serologische testen, waarmee er een goede mogelijkheid is om via longitudinaal cohortonderzoek verder te onderzoeken of er een verband bestaat tussen de immunititeit tegen een herinfectie met SARS-CoV-2 en het hebben van neutraliserende antistoffen.'

Hoe neem je zelf een corona test af

Zelf bloed afnemen is zeer eenvoudig. Belangrijk is dat je er even de tijd voor neemt en zorgt voor goede warme handen. In het testkutje tref je alles aan voor een bloedafname thuis. Een duidelijke instructie, materialen om bloed af te nemen zoals meerdere vingerprikkers, buisje om de druppels op te vangen en aan extra materialen een alchoholdoekje en pleister. Na de afname verzend je alles met de bijgeleverde materialen kosteloos retour naar ons laboratorium. 

In dit filmpje laten we je stap voor stap zien hoe je de bloedtest afneemt.De coronatesten van MijnGezondheidTesten:
  • zijn CE-marked   
  • zijn genotificeerd bij Farmatec
  • worden geanalyseerd in een ISO gecertificeerd laboratorium
  • voldoen aan alle eisen binnen de IVD wetgeving
  • worden uitgeleverd door zorgprofessionals
  • hebben als service dat je ondersteuning krijgt bij afname indien gewenst
  • hebben als service dat er mogelijkheid is tot consultatie na het verkrijgen van de uitslag door BIG geregistreerd verpleegkundige
Met deze afname wordt bepaald of je COVID-19 hebt doorgemaakt. Testen kan 3 weken na het optreden van de eerste symptomen die passen bij het corona virus. 

 
 

  Bestel nu een corona antistoftest en test of jij corona hebt gehad

corona testen via mijngezondheidtesten

bronvermelding:
NVTG
link naar het persbericht (euroimmunn)
link naar het persbericht (Roche)
RIVM