BLOG

terug naar het overzicht
Amerikaanse RIVM keurt EUROIMMUN IgG antistoffentest goed
Tags: corona zelftesten

FDA, Amerikaanse RIVM, keurt EUROIMMUN IgG antistoffentest goed. Een uitgebreide studie heeft uitgewezen dat de EUROIMMUN geschikt is om IgG te bepalen.


In een persbericht van 5 mei kondigt Mass. PerkinElmer, Inc. (NYSE: PKI), een wereldleider die zich inzet voor innovatie voor een gezondere wereld,  dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming heeft gegeven voor gebruik EUROIMMUN’s (een PerkinElmer-bedrijf) Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) serologietest.

Sinds maart dit jaar werkt ons klinisch laboratorium STEIN met deze ELISA-test. De test detecteert antilichamen van de immunoglobulineklasse G; dat is de IgG test. Met deze test kun je zien of er antilichamen aanwezig zijn. Die ontstaan als er een immuunreactie heeft plaatsgevonden na het doormaken van het virus. 

Deze tests kunnen bepalen wie eerder was ge├»nfecteerd met COVID-19 (2-4 weken of langer voorafgaand aan het testen) en mogelijk immuniteit heeft ontwikkeld. In dit plaatje zie je het verloop van het corona virus: 
het verloop van het corona virus

De rode lijn geeft aan dat je een acute infectie hebt. Heb je klachten die passen bij corona dan zal de rode lijn (IgA) positief testen. Bij klachten ga je naar de GGD.
De blauwe lijn (IgM) geeft aan dat je een recente besmetting hebt. Je bent dan nog besmettelijk. 
De groene lijn is de IgG die aangeeft of je corona hebt doorgemaakt en antistoffen hebt. Je bent dan niet meer besmettelijk.

Als mijn test aangeeft dat ik het heb doorgemaakt, ben ik dan immuun? 

Hoe lang antilichamen blijven en of ze beschermend zijn, wordt actief onderzocht.

'Recent is de vraag opgekomen of iemand die IgG-antistoffen heeft tegen het virus, beschermd is tegen een tweede SARS-CoV-2-infectie. Dat is nu nog afwachten, maar bij vergelijking van SARS-CoV-2 met andere coronavirussen die de mens besmetten, mag worden aangenomen dat dit waarschijnlijk wel een jaar het geval is.
Wat nog niet precies bekend is, is wat voor antistoffen het zijn die ons beschermen tegen herinfectie met het virus. SARS-CoV-2 wordt geneutraliseerd door de antistoffen die hechten aan het S-eiwit aan de buitenkant van het virus. Maar onze afweer tegen virussen bestaat uit meer dan alleen (neutraliserende) antistoffen, net zoals bij griep is aangetoond dat er ook andere mechanismen van bescherming zijn dan alleen het neutraliseren van het virus. Aantonen van antistoffen tegen het S-eiwit is onderdeel van veel van de serologische testen, waarmee er een goede mogelijkheid is om via longitudinaal cohortonderzoek verder te onderzoeken of er een verband bestaat tussen de immunititeit tegen een herinfectie met SARS-CoV-2 en het hebben van neutraliserende antistoffen.'
 

Wanneer kan ik de corona test afnemen?


EUROIMMUN Anti-SARS-CoV-2 ELISA (IgG) is bedoeld  als hulpmiddel bij het identificeren of iemand een  recente of eerdere infectie heeft gehad. Deze IgG test heeft een specificiteit van 99% en een gevoeligheid van 100% na 21 dagen na het begin van de symptomen. Wat aangeeft dat hij zeer betrouwbaar is. 

Wat veel wordt teruggezien is dat mensen die corona hebben gehad helemaal geen klachten hebben gehad of zo mild dat ze het niet hebben herkent als corona. Er wordt gesproken over zo'n 50% of meer mensen die geen of amper klachten hadden. Daarom is deze test zo'n belangrijk hulpmiddel om te zien hoe het virus zich verspreid. 


bronvermelding:
NVTG
link naar het persbericht

Geplaatst door: Marlous Lasschuyt op donderdag 7 mei 2020
Geen reacties
Plaats een reactie
Naam

(verplicht)

Email

(verplicht, wordt nooit getoond)

Reactie