Wanneer kan je op SOA testen?

Een SOA test is betrouwbaar als je de test afneemt na afloop van de window-fase. Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test. Doe je een SOA test na de window periode dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

Een SOA geeft niet altijd merkbare klachten, het is zelfs zo dat veel SOA geen klachten geven. Als je klachten hebt en je wilt de window-fase niet afwachten dan kun je eerder testen want de test kan soms eerder een SOA aantonen. Geeft de uitslag aan dat je geen SOA hebt en je hebt eerder getest dan de aangegeven periode dan adviseren we je altijd de test te herhalen.

Hieronder het overzicht met de window-fases van de verschillende MijnGezondheidTesten.nl testen
Infectieziekte Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode) 
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Trichomonas 21 dagen
Mycoplasma genitalium 14 dagen
Herpes genitalis zodra er klachten van blaasjes op de geslachtsdelen ontstaan
Syfilis 4 weken
HIV 1 4 weken
HIV 2 6 weken (HIV 2 komt bijna niet voor in Nederland)
HIV RNA 12 dagen na een onveilig contact
Hepatitis B 8 weken
Hepatitis C 8 weken

De incubatietijd, een veel gebruikte term, zegt iets over wanneer klachten kunnen optreden. 

Let op: De hierboven aangegeven window-fases gelden uitsluitend voor de testen van MijnGezondheidTesten.nl en kunnen afwijken van de landelijke richtlijn. We maken gebruik van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de window fase en de afname instructies nauwkeurig opvolgt dan is de uitkomst van je uitslag bijna 100%. Ervaar je klachten ga dan bij voorkeur naar je huisarts of de GGD.