Syfilis

Wat is syfilis?

Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door de trepanoma pallidum bacterie. De bacterie nestelt zich na onveilig seksueel contact met een syfilis besmette persoon in de vagina, in de penis, in de anus of in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van het contact dat je hebt gehad.

Hoe groot is de kans dat je syfilis oploopt als je onbeschermd vrijt met iemand met syfilis?

De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft gehad met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%, mannen en vrouwen hebben dezelfde besmettingskansen. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Welke klachten heb je als je syfilis hebt?

Nadat de bacterie in je lichaam is gekomen kan je een wondje krijgen op de plek waar de bacterie de huid en slijmvliezen is binnengedrongen. Het wondje is niet pijnlijk, opvallend aan het wondje is dat het een harde buitenrand heeft. Het wondje is besmettelijk en geneest 3 tot 6 weken later spontaan. Hiertussen en kort na kunnen klachten ontstaan van niet jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen. Soms ontstaan ook kale plekken op de hoofdhuid. Of grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus. In zijn algemeenheid is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn.

Komt syfilis veel voor?

Syfilis komt naar verhouding met andere SOA niet veel voor. De grootste risicogroep in Nederland waar syfilis voorkomt zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM) en prostituees.

Hoe wordt syfilis getest?

Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is pas 4 weken na onveilig contact zinvol. Heb je wondjes die lijken op syfilis dan is het raadzaam om je lichamelijk te laten onderzoeken door een huisarts, dermatoloog of een SOA poli arts van de GGD, naast een bloedonderzoek om vast te stellen of je besmet bent.

Hoe gaat een behandeling van syfilis?

Syfilis wordt behandeld door middel van een of meerdere injectie. Het aantal injecties om syfilis te behandelen is afhankelijk van de duur van besmetting. Nacontrole vind plaats in overleg met de behandelaar.