SOA-test

Waarom een SOA test
Hoe gaat een SOA test
Wat kost een SOA test
Wanneer en hoe ontvang je de uitslagen van je SOA test
Wanneer heb je een SOA test nodig
Hoe vaak moet je een SOA test doen

Waarom een SOA test

Door een SOA-test te doen weet je zeker dat je geen SOA hebt. Een SOA kan klachten geven, maar in de meeste gevallen merk je niet dat je een SOA hebt. Een SOA kan onbehandeld ernstige gezondheidsklachten geven, daarom is testen en behandelen belangrijk.

Hoe gaat een SOA test

Een SOA test is een test waarbij afgenomen lichaamsmateriaal in een lab wordt onderzocht op een SOA infectie. Bacteriele SOA als chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium worden onderzocht in urine (bij mannen) en een afstrijk uit de vagina (bij vrouwen). Uit een afstrijk van de keel of anus kan ook SOA worden getest. Via bloedafname kan hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden onderzocht. De bloedafnames voor deze testen kunnen via MijnGezondheidTesten.nl zelf thuis worden afgenomen door middel van een vingerprik.
Op ons youtube kanaal MijnGezondheidTesten.nl vind je alle afname instructies, hieronder de bloedafname instructie.

 
  

Wat kost een SOA test

Een SOA test via je huisarts valt onder je eigen risico. De kosten voor een labonderzoek worden niet door de zorgverzekering vergoed en zijn als je via je huisarts test vooraf aan de analyse ook niet altijd duidelijk. Een test via de GGD is gratis, deze gratis SOA test is alleen beschikbaar als je valt in de doelgroep. 
Val je niet in de doelgroep van de GGD, wil je niet dat je test in je medisch dossier komt dan kan je terecht bij MijnGezondheidTesten.nl. Wij bieden betrouwbare SOA testen die je zelf thuis kan afnemen en voor analyse naar ons lab stuurt.

Wanneer en hoe ontvang je de uitslag van je SOA test

MijnGezondheidTesten.nl maakt gebruik van een uitslagenportaal. In dit uitslagenportaal kan je met je unieke inlogcode je uitslag 3 werkdagen nadat je je afname hebt opgestuurd inzien. Je uitslag wordt in begrijpelijke taal gegeven. Heb je een behandeling nodig omdat je uitslag niet goed is en je liever niet naar je huisarts wilt? Dan kan je je SOA behandeling direct in het uitslagenportaal aanvragen. Je recept wordt op werkdagen binnen 4 uur verwerkt.

Wanneer heb je een SOA test nodig

Heb je zonder condoom seks gehad dan is het verstandig een SOA test te doen. Een SOA kan je oplopen via onveilige seks en via slijmvliescontact. 
Zie voor advies welke SOA test bij jouw risico nodig is onze Soatestwijzer.

Hoe vaak moet je een SOA test doen

De uitslag van een SOA test is een moment opname, heb je regelmatig onveilig contact en wisselende partners dan adviseren we je regelmatig een SOA test te doen. Eens per half jaar is aan te raden, heb je klachten na een onveilig sekscontact dan adviseren we je eerder te testen.