Informatie specifiek voor mannen die seks hebben met mannen

Ben jij een man en heb je wel eens seks met een man? Dan is het advies bij het doen van een SOA test iets uitgebreider.  Je vindt alle informatie hieronder zodat je weet wat je moet testen en waar je terecht kunt. 

Risico op SOA 

Het standaard advies volgens de NHG standaarden is testen op: 
Chlamydia en gonorroe (keel en urine en anus) 
Syfilis en HIV (HIV testen hoeft niet als je al weet dat je HIV besmet bent)
Hepatitis B (tenzij je gevaccineerd bent) 
Ben je besmet met HIV of gebruik je Prep dan zou je hepatitis C kunnen testen

Dit is een zeer uitgebreid advies.
Om hem iets te nuanceren: Als je bijvoorbeeld eenmalig iemand hebt gepijpt en nooit bent gepijpt of aangeraakt bent bij de penis of anus dan volstaat een keeltest op chlamydia en gonorroe. Je kunt ons bellen of mailen als je hier vragen over hebt of een testadvies op maat wilt hebben.
 

Risico op HIV

HIV draag je over via bloed-bloed contact en bloed-sperma contact. Een condoom beschermt hierin heel goed. We adviseren je toch regelmatig op HIV te testen ook al gebruik je altijd condooms. Test eens per half jaar op SOA en HIV als je wisselende partners hebt of als jouw partner mogelijk meer risico loopt op SOA/ HIV.

Wat te doen bij een condoomklapper?

Het kan zijn dat het condoom is stuk gegaan tijdens de seks. Dan schrik je behoorlijk. Hier een aantal tips wat je moet doen als jou dit overkomt: wat te doen als het condoom scheurt tijdens anale seks

PEP en PrEP

Wil jij meer weten over PEP en PrEP? Er is een hele goed site waar je al je informatie kunt vinden: www.PrEPnu.nl
Je vindt hier artsen waar je terecht kunt die jou kunnen helpen aan een recept voor PrEP maar die jou ook helpen gezond te slikken. 
 

Vaccinaties tegen hepatitis B

Wist je dat je je kunt laten vaccineren tegen hepatitis B? GRATIS?! Bezoek een GGD bij jou in de buurt en zij helpen jou verder. 

Belangrijke informatieve site: 
Testlab
PrEPNU
Soaaids Nederland