Gonorroe

Gonorroe

Wat is gonorroe?

Gonorroe, in de volksmond ook wel druiper genoemd, wordt veroorzaakt door de neisseria gonorrohoeae ofwel gonokok. De gonorroe bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. De gonorroe bacterie kan ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. Je voorkomt een gonorroe door veilig te vrijen. Gebruik een condoom bij beffen, pijpen en penetrerende seks.

Wanneer kan ik op gonorroe testen?

14 dagen na het laatste onbeschermde sekscontact kun je je laten testen op gonorroe. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact jezelf op SOA te testen, wil je direct betrouwbaar advies bezoek onze SOA testwijzer

Hoe test je op gonorroe?

Een gonorroe test kan het beste worden gedaan door afname met een wattenstaafje uit vagina, anus, keel of via het opvangen van urine welke in het lab wordt onderzocht. Urine onderzoek wordt bij vrouwen afgeraden omdat dit minder betrouwbaar is dan een vaginale afstrijk.

Symptomen van gonorroe bij vrouwen:

Bij 30-60% van de vrouwen met gonorroe treden nauwelijks of geen klachten op.
  • gaat het meestal om een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding
  • bloedverlies
  • pijn en branderigheid bij het plassen.

Symptomen van gonorroe bij mannen:

Symptomen bij mannen ontstaan vaak al enkele dagen nadat de infectie is opgelopen.
  • De klachten bestaan uit een branderig gevoel
  • pijn bij het plassen
  • veelal pussige (geelgroene) afscheiding, die gering maar ook heel hevig kan zijn (‘druiper’).

Behandeling van een gonorroe infectie

Gonorroe is goed te behandelen door middel van een injectie met antibiotica. De kuur kan afwijken op grond van je gezondheidstoestand. De antibioticakuur kun je desgewenst ook via MijnGezondheidTesten.nl ontvangen.