De testen zijn in eerste instantie voor de vitale beroepsgroepen

Het RIVM heeft een lijst gemaakt met de cruciale beroepsgroepen voor COVID-19

Specifiek voor COVID-19 zijn er cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Mensen die onder deze beroepsgroepen werken kunnen gebruik maken van onze testen. De lijst met deze cruciale beroepsgroepen is als volgt:

Lijst is maatwerk

De lijst van cruciale beroepsgroepen geeft inzicht in de belangrijkste beroepen die we nu nodig hebben om de samenleving draaiende te houden - maar is niet alomvattend. Welke beroepen en/of functies daar precies onder vallen, is maatwerk.
Ook als u een onmisbare facilitaire of ondersteunende functie (denk aan schoonmaak, beveiliging, ICT) vervult ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kan de uitzondering voor gezinsquarantaine toegepast worden.
Het is aan werkgevers, opdrachtgevers en werknemers om hierin juiste keuzes te maken. Deze lijst geldt voor de maatregelen die momenteel van kracht zijn. Op het moment dat er nieuwe aanvullende maatregelen komen, wordt opnieuw bepaald of en voor wie er uitzonderingen komen.

Vitale processen

Voor Nederland gelden altijd al bedrijven die processen hebben die zijn aangemerkt als ‘vitaal’. Ouders en verzorgenden die in deze vitale sectoren werken of onmisbaar zijn voor vitale processen, kunnen een beroep doen op de noodopvang als de kinderen geen klachten hebben zoals koorts, hoesten of verkoudheid. Het gaat om circa 100 bedrijven die hier al van op de hoogte zijn. Bron: RIVM