Alles wat je moet weten over deze corona test

Vanaf 25-03-2020 kan Medisch laboratorium STEIN & collegae de serologische test Corona IgA, IgM en IgG aanbieden. Deze testen worden uitgevoerd uit bloed. 

De ondernemers van MijnGezondheidTesten.nl hebben sinds 2012 ervaring in het online aanbieden van laboratorium testen en het bieden van professionele online begeleiding. STEIN en MijnGezondheidTesten.nl hebben de handen in een geslagen om deze test ook online aan te bieden zodat mensen die de deur niet uit kunnen de test veilig vanuit huis kunnen doen. 

Wat is Corona?

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.De ziekte (COVID-19) wordt veroorzaakt door een nieuw, besmettelijk coronavirus dat nog niet eerder in mensen is aangetroffen.
Het virus veroorzaakt luchtwegaandoeningen (zoals de griep).  De meeste patiĆ«nten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees hier meer over maatregelen die je kan nemen om besmetting te voorkomen.

Hoe test MijnGezondheidTesten Corona

MijnGezondheidTesten biedt een bloed test waarbij in het laboratorium wordt gekeken of je antilichamen en antistoffen van het Corona virus bij je draagt. Met behulp van deze testen kan bij mensen worden onderzocht of ze het coronavirus hebben (gehad).  Op dit moment wordt onderzocht of de aangetoonde antilichamen bescherming bieden tegen een infectie met COVID-19.

Voor wie is de Corona test bedoeld?

Met de bloedtest die wij aanbieden kan iedereen die denkt Corona te hebben gehad zich laten testen. De testuitslag geeft aan of je in contact bent geweest met het Corona virus en of je antistoffen tegen de ziekte hebt aangemaakt.


Wanneer is een bloedtest op Corona mogelijk?

14 dagen na het optreden van de symptomen kan met een gevoeligheid van 100% worden aangetoond met het gecombineerde gebruik van de Anti-SARS-CoV-2-ELISA (IgA, IgM en IgG).
Je kan dan ook testen vanaf 14 dagen na het ontstaan van klachten of het moment van vermoedelijke besmetting.

Beschreven Corona symptomen kunnen zijn:
koorts
hoesten/ lichte hoest
neusverkoudheid
loopneus
niezen
keelpijn


Moet ik testen op Corona? 

Iedereen wil natuurlijk weten of hij Corona heeft gehad. Om je te helpen te bepalen of jij een Corona test kan uitvoeren hebben een testwijzer ontwikkeld waarmee je kan bepalen vanaf wanneer je betrouwbaar op Corona kan testen. 
Bekijk hier het Flowschema IgA & IgG COVID-19

Betrouwbaarheid van de Corona test erg hoog

De sensitiviteit van een test is het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen.
De specificiteit van een test is het percentage terecht negatieve testuitslagen onder de niet-zieke personen. 
 
  sensitiviteit  specificiteit
IgG en IgA 100% 99,8%


Hoe werkt de Corona zelftest? 

Welke Corona test uitslagen kun je verwachten

Er worden 2 bepalingen gedaan. IgG (die kijkt of je antistoffen hebt) en IgA, IgM die kijkt of je in contact bent geweest met het Corona virus. Er zijn daardoor 3 uitslagen mogelijk die je kunt terugkrijgen: 

1. Je bent niet in contact geweest met het Corona virus, dit betekent dat je geen bescherming hebt en besmet kunt raken. (deze uitslag is betrouwbaar 10-21 dagen na klachten die op corona lijken)

2. Je hebt contact gehad met het Corona virus, maar hebt op dit moment nog onvoldoende bescherming opgebouwd. Je kan besmettelijk zijn voor anderen als je Corona symptomen hebt. Je hebt geen of onvoldoende antistoffen aangemaakt.

3. Je bent in contact geweest met het Corona virus en je lichaam heeft antistoffen aangemaakt, je hebt antistoffen tegen het Corona virus. Op dit moment is onduidelijk in hoeverre je beschermd bent mocht je opnieuw in contact komen met het virus. Wie COVID19 heeft gehad, is daarna meestal immuun voor het coronavirus. Dat betekent dat je niet meer ziek kunt worden. Hoe meer mensen immuun zijn, hoe minder kans het virus heeft om zich te verspreiden. Dit heet groepsimmuniteit (bron: RIVM)

De betekenis van je Corona uitslag


Zijn je uitslagen negatief dan heb je geen covid-19 op het moment van testen. Houd je aan de richtlijnen en houd jezelf goed in de gaten. Zodra je klachten krijgt als hoesten en koorts dan blijf je thuis. Het standpunt van het RIVM is: als je langer dan 24 uur klachtenvrij bent in een vitaal beroep, mag je weer aan het werk. Klachtenvrij betekent dat je niet meer hoest en geen koorts meer hebt. Zie voor de actuele richtlijn www.rivm.nl.

Is je IgA en/of IgM uitslag positief en heb je nog geen klachten als hoest en koorts hou dan je gezondheid goed in de gaten. Vermijd contact en informeer je huisgenoten en collega's. Houd je aan de RIVM  richtlijnen.

In het uitslagenportaal kun je jouw uitslag lezen, je uitslag bevat uitleg geschreven in eenvoudig te begrijpen taal. Je kan je uitslag downloaden. Hierop staat, naast je uitslag, je testcode, ook je naam en je geboortedatum. Deze uitslag kun je delen met je huisarts en of werkgever zodat hij/ zij het in je dossier kan toevoegen. Wij kunnen en mogen de uitslagen niet in je zorgdossier toevoegen of contact opnemen met je huisarts.